Verveling

De nachtmerrie van alle drukbezette ouders:


Jengelende kinderen die hangend en klierend ondersteboven vanaf de bank roepen dat ze niets te doen hebben, dat ze willen gamen en dat ze geen leuk speelgoed meer hebben, terwijl papa en mama wanhopig allerlei ideeën op ze afvuren die onmiddellijk worden afgekeurd waarna de kinderen overgaan tot zeuren om een leuk uitstapje buiten de deur en tenslotte verveeld hun broertje/zusje/kat gaan plagen waarop papa en mama een conflict op te lossen hebben.

Klinkt niet als de ideale zondagmiddag. Hoogst irritant.

Maar wist je dat verveling eigenlijk hartstikke nuttig is? En leerzaam?

Verveling zorgt ervoor dat het brein plannen moet gaan maken, creatief moet zijn, herinneringen op gaat halen, verhalen gaat verzinnen en oplossingen moet bedenken. Verveling levert nieuwsgierigheid, volharding en speelsheid op en je gaat op zoek naar nieuwe doelen en ervaringen. En de fantasie die voor dat alles nodig is, helpt ook je empathisch vermogen te ontwikkelen en maakt dus dat je een sympathieker mens wordt.

Dus, volgende keer als je kinderen in lethargische staat op de bank liggen, er gewoon lekker bij gaan liggen kreunen en mee-vervelen en profiteren van al deze gunstige effecten? Wie weet wat het jullie oplevert..! ;)

Sat, 26 January