Basisemoties

Ken je de vier basisemoties? Boos, Bang, Blij, Bedroefd? Nagenoeg alle emoties die we kennen zijn onder te brengen onder de basisemoties.

Veel kinderen vinden het lastig om hun gevoelens onder woorden te brengen. Ze geven bijvoorbeeld aan zich 'gewoon' te voelen of hebben geen idee hoe ze zich voelen. Soms leidt dit tot problemen. Gevoelens die worden weggedrukt, die niet worden erkend of waaraan geen ruimte wordt gegeven, gaan op zoek naar een andere uitweg. Dit kan zich uiten in onverklaarbare fysieke klachten zoals buikpijn, maar ook in frustratie, piekeren, concentratieproblemen of heftige emotionele uitbarstingen.

Ik help kinderen om contact te maken met hun lijf zodat de gevoelens 'gevoeld' kunnen worden en om woorden aan hun gevoelens en de daaruit voortvloeiende behoeften te geven. En ik help ouders om met hun kinderen over hun gevoelens te praten, om de gevoelens van de kinderen ruimte te geven en kinderen het gevoel te geven dat ze werkelijk gezien en gehoord worden.

En even eerlijk: Als het over emoties gaat, houd ik ouders ook graag een spiegel voor. Want als wij als volwassenen, in de hectiek van alledag, zelf onze gevoelens niet serieus nemen, opzij schuiven, wegdrukken of uitstellen voor later, hoe gek is het dan onze kinderen hier soms ook niet zo goed in zijn...?

Nieuwsgierig geworden? Of herken je je in het bovenstaande en kun je wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Neem een kijkje op www.coachmaaike.nl of stuur een mailtje naar info@coachmaaike.nl.

Mon, 28 January